DIICOT: Înalți funcționari din Senat, AVAS, ANAF, MEC, relațiile grupării acuzate de fraude bancare

DIICOT: Înalți funcționari din Senat, AVAS, ANAF, MEC, relațiile grupării acuzate de fraude bancare
Publicat: 02/11/2012, 14:21
Actualizat: 18/02/2019, 00:36

Funcționari cu rang înalt din Senat, ministerele Economiei și al Agriculturii sau din ANAF, AVAS și Fondurile Naționale de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sau a Creditului Rural formau cercul relațional al grupării de fraude bancare, arată DIICOT în referatul cu propunerea de arestare. Procurorii DIICOT arată, în referatul cu propunerea arestării preventive a 33 de persoane din gruparea carea se ocupa cu fraude bancare, obținut de MEDIAFAX, că unul dintre liderii grupării, Mihai Stan, „a reușit să penetreze prin intermediul unor persoane care au sprinjinit gruparea instituții importante ale statului”.

„Astfel liderul grupării, Mihai Stan, a reușit să-și creeze un cerc relațional extrem de important, cerc relațional din care fac parte funcționari cu rang înalt din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul României, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, ANAF, Fondul Național de Garantare a Creditului Rural și alte structuri ale statului român”, notează anchetatorii în documentul citat.

Procurorii DIICOT au reținut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, și vicepreședintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Șaramet va fi cercetat în libertate în dosarul bancherilor acuzați de înșelăciune și spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.

Anchetatorii au audiat la DIICOT – Serviciul Teritorial București persoanele cercetate în acest dosar și au emis ordonanțe de reținere pentru 33 dintre acestea.

Printre cei reținuți de procurori sunt Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE, liderul grupării, Daniel Ruse și frații Moga, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Aurel Șaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, va fi cercetat în libertate. Șaramet a fost lăsat să plece de la DIICOT vineri, în jurul orei 00.15. El va fi chemat, cel mai probabil, în perioada următoare pentru a da noi declarații, au spus sursele citate.

Cele 33 de persoane reținute au fost duse în arestul Poliției Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentante instanței Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă.

La audieri au fost duse, joi, o sută de persoane, între care Aurel Șaramet și angajați din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora din București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.

Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Activitatea infracțională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca , vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și Florian Dragoș Diaconescu.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent în funcția de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Cătălin Ionuț Roșu este auditor, iar Andrei Atanasiu era expert în Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activității celor trei în funcțiile ocupate.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanțiale prin fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Liderul grupării infracționale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Oltenița, iar apoi, scrie presa locală, și-a cumpărat o fermă de porci și ar fi coordonat obținerea de credite cu documente false.

Originar din județul Călărași, Ruse a fost al patrulea la alegerile din 2008 pentru funcția de primar din Oltenița, obținând doar 9,24% din voturi, conform datelor Biroului Electoral Central.

Pe plan local, Ruse este cunoscut cu porecla „Tene”, iar din grupul său infracțional ar face parte, printre alții, frații Moga, și ei cu notorietate în județul Călărași, potrivit unor surse judiciare. Unul dintre frații Moga este finul lui Ruse, conform acelorași surse.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Anunț trist despre Regina Camilla. Vestea venită azi: „Cu mare regret, Majestatea Sa...”
A murit un mare jurnalist român. A scris istorie în mass-media
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică